2012. április 17., kedd

Magas húgysavszint



A húgysav emelkedett értékét nem szabad csak egy legyintéssel elintézni, mint (még) egy kis csillag a labor eredményben. Ennél sokkal nagyobb a jelentősége.

Sokak számára ismert tény, hogy a magas húgysav szint köszvényt okozhat. Azonban mára az is bizonyítást nyert, hogy a húgysav emelkedett értéke a szív- érrendszeri betegségek ( pl. agyvérzés, infarktus) önálló rizikófaktora, tehát a megadott felső határértéket meghaladva ezen betegségek előfordulását jelentősen növeli.

A húgysavtermelés és -kiválasztás egyensúlyának felborulása magas húgysav értéket eredményez, melyet öröklött tényezők, betegségek, gyógyszerek és táplálkozási szokások befolyásolnak.

Mégis mit tehetünk magas húgysav szint esetén?
  • Testsúlycsökkentés
  • Fontos, hogy ne kezdjünk gyors fogyókúrába, mert az húgysavszint emelkedést, akár köszvényes panaszokat is produkálhat. Havi 1-3 kg-os fogyás biztonságos, hosszú távon vállalható életmódbeli változtatásokkal érhető el és a rettegett jojó-effektus (diéta felfüggesztését követő testsúly növekedés)kialakulásának valószínűsége is alacsony.
    • Alacsony purintartalmú ételek fogyasztása
    A szervezetben a purin lebomlása során keletkezik a húgysav. A diéta purintartalmát a köszvényes tünetek és a húgysav vérszintjének függvényében határozzuk meg átlagosan napi 100-300 mg purin/ nap értékben.
  • Az ételek elkészítése
  • A nyers élelmiszerek előfőzésével azok purintartalma csökken, a főzőlébe távozik. Így a főzőlé leöntésével tovább csökkenthető a készétel purintartalma.
  • Napi 2,5- 3 L folyadék fogyasztása
  • A húgysav ürítését segíti elő, meggátolja a húgysavkristályok kialakulását. A vizelet lúgosítása, sok zöldség, gyümölcs fogyasztásával, szintén ezen kristályok képződését akadályozza.
  • Az alkohol elhagyása vagy szigorú korlátozása
  • Az alkohol a húgysav kiválasztását gátolja, így annak vérszint emelkedését okozza. A sör magas purintartalma, kifejezett húgysavszint emelő hatása miatt különösen fontos ezen ital kerülése.

    • Gyógyszerelés áttekintése
    Egyes gyógyszerek emelhetik a vér húgysavszintjét ( pl. egyes vízhajtók), míg mások a húgysav ürülését elősegíthetik ( pl egyes vérnyomáscsökkentők). 


    Alacsony purintartalmú ételek ( < 50 mg /100 g) , amelyek bátran fogyaszthatóak:

    tej, tejtermékek (válasszuk az alacsony zsírtartalmú termékeket, hogy elkerüljük a felesleges többletenergia bevitelét), burgonya, zöldségek, gyümölcsök többsége (kivételeket ld lent), kenyér

    Közepes purintartalmú ételek ( 50-100 mg/100 g):

    paparika, brokkoli, zöldbab, borsó, hüvelyesek, banán, csirkecomb, pulykacomb, sertéscomb, karaj, keszeg

    Magas purintartalmú ételek ( > 150 mg/100 g ), melyek fogyasztása köszvényes panaszok, magas húgysavszint esetén nem ajánlottak:

    halak ( kivételeket ld fent), szója ( húshelyettesítő diétára magas húgysavszint esetén nem alkalmas ), csirkemell (!), pulykamell(!), belsőségek, csokoládé

     

    18 megjegyzés:

    1. Kedves Doktornő!
      Érdeklődnék, hogy van-e olyan előkészítési folyamat, amellyel a purin egy része "eltávolítható" az ételekből?!
      Hallottam pl.olyat, hogy az első felforrt vizet le kell önteni a húsról. Ennek van valóság alapja?
      Mi a megoldás a zöldségek, gyümölcsök esetében?
      Előre is köszönöm megtisztelő válaszát;
      Üdvözlettel:
      Krisztina

      VálaszTörlés
      Válaszok
      1. Kedves Krisztina!
        Valóban a húsok, hüvelyesek előfőzése csökkenti azok purintartalmát. ( Ilyemkor a főzőlevet leöntjük és a továbbiakban nem használjuk fel.) Mivel a főzés során a főzőlébe távozik az alapanyagok purintartalma, ezért a húslevesek foyasztása sem ajánlott.
        Az ételek elkészítése során a párolást, sütőzacskóban, alufóliában való sütést részesítsük előnyben a bő olajban való sütéssel szemben.
        Az alacsony purintartalmú diéta alapja a bőséges zöldség- és gyünölcsfogyasztás ( sovány tej és tejtermékekkel, burgonyával, rizzsel). A borsó, sárgaborsó, lencse, bab purintartalma magas, így azok fogyasztását kell csökkenteni, de előfőzéssel purintartalmuk csökkenthető.
        Üdvözlettel:
        dr Tittmann Judit

        Törlés
    2. Kedves Doktornő,

      A húgysav szintem a határérték felett van. Azért lep meg, mert 19 éve vegetáriánus vagyok, sőt fél éve vegán. Nem fogyasztok szóját, csak nagyon ritkán.

      Mit tehetnék?

      Köszönöm,
      Attila

      VálaszTörlés

    3. Kedves Kérdező!
      A magas húgysav szint hátterében állhatnak öröklött, genetikailag meghatározott (elsődleges) és szerzett (másodlagos) tényezők. Amennyiben a családban nem fordul elő halmozottan magas húgysavszinttel járó betegség, először a másodlagos köszvényt kiváltó tényezőket érdemes sorra venni:
      - A szervezet húgysav szintjét a húgysavtermelés és -ürítés egyensúlya határozza meg.
      Mivel Ön vegán diétát tart, elképzelhető, hogy a magas húgysav tartalmú zöldségekből (bab, borsó, lencse, mák, mogyoró) nagyobb mennyiséget fogyaszt, mivel a fehérje szükségletét is ezekből tudja fedezni. Az alkoholnak, a sörnek kifejezetten magas a purintartalma.
      - Egyes gyógyszerek is megemelhetik a szervezet húgysav szintjét.
      - A vese működészavara, a kiválasztás csökkentésével okozhat ilyen eltérést.
      - Sejtszéteséssel járó betegségek, psoriasis, vérképzőrendszeri betegségek szintén járhatnak emelkedett húgysav értékkel. (Ezek általában egyéb laborparaméterekben is eltérést okoznak, vagy egyéb tünetekkel is járnak!)
      Érdemes áttekinteni az étrendjét, fogyasszon napi 2,5-3 l alkoholmentes folyadékot! Próbálja az ételek elkészítése során a hüvelyesek előfőzésével, majd a főzőlé leöntésével azok purintartalmát csökkenteni, zsírszegény sütési módszereket előnyben részesíteni, esetleges túlsúlyát csökenteni.
      Kérje háziorvosa segítségét jelenlegi gyógyszereinek áttekintésében, a kontroll laborvizsgálat elvégzésében és az esetlegesen szükséges további teendök elvégzésében!
      Üdvözlettel: dr Tittmann Judit






      VálaszTörlés
    4. Kedves Doktornő,

      Köszönöm a gyors visszajelzését. Talán a hüvelyesek, és az olajos magvak, illetve a túlsúly okozhat gondot (teljesen alkoholmentes vagyok közel 20 éve :-) ). Most úgy érzem, hogy nem extrém a bevitel. Mit javasol milyen egyéb értékeket vizsgáljun ahhoz, hogy kiderüljön, hogy van-e valami probléma. (Több leletemem is magas húgysav jelentkezett egyébként közel egy év elteltével)

      Köszönettel,
      Attila

      VálaszTörlés
    5. Kedves Attila!
      Egy rutin laborvizsgálat során általában megvizsgáljuk a teljes vérképet, vércukrot, vesére, májra, gyulladásra jellemző értékeket, szív-érrendszeri kockázati tényezőket ( koleszterin, triglicerid, húgysav...). Ezen értékekben észlelhető eltérések elegendő információt szolgálhatnak a háziorvosának, hogy esetlegesen további vizsgálatokat indikáljon. (hasi Uh, szakorvosi vizsgálatok...)
      Üdvözlettel, dr Tittmann Judit

      VálaszTörlés
    6. Kedves Doktornő,

      több élelmiszer purintartalmára sehol sem találok adatokat. Ilyen például a szezámmag, sütőtök, édeskömény. Ezek melyik kategóriába tartoznak?

      köszönettel:
      Gitta

      VálaszTörlés
    7. Kedeves Gitta!

      A szezámmag 62 mg/100 g, a sütőtök 45 mg/100g, az édeskömény mindössze 14 mg/100 g purint tartalmaz. Ennek megfelelően a szezámmag a közepes, a sütőtök és az édeskömény az alacsony purintartalmú ételek közé tartozik.

      Üdvözlettel: dr Tittmann Judit

      VálaszTörlés
    8. Üdvözlöm!

      Az lenne a kérdésem, hogy hol találok egy pontos táblázatot az ételek purin tartalmáról. Találtam többet is de van olyan amit az egyik magasnak ír a másik alacsonynak. Így nem tudom melyik a jó.
      http://antalvali.com/comment/10332/koszveny-dieta itt a csirkehúst alacsonynak írja, itt viszont magasnak http://rozsadiet.qwqw.hu/?modul=oldal&tartalom=1121683 . Melyik az igaz? Vagy tud esetleg ajánlani valami pontos táblázatot?

      VálaszTörlés
      Válaszok
      1. Köszönöm szépen a válaszát :)

        Törlés
    9. Kedves Kérdező!
      A szárnyasok és a halak bőre gazdag purinban, ebből adódhat a két említett oldal közötti ellentét. A csirkemell bőrével 175 mg/100 g, míg bőre nélkül mindössze 115 mg/100 g purint tartalmaz. Ezzel a purintartalommal tehát az alacsony purintartalmú ételek ( 50 mg/100 g) közé nem sorolható egyik formájában sem. A magas húgysav szinttel általában együttjáró vérzsíreltérésekre való tekintettel is ajánlott a szárnyasokat bőre nélkül fogyasztani.

      Üdvözlettel:dr Tittmann Judit

      VálaszTörlés
    10. Kedves Doktornő,

      a háziorvosomtól kapott lista szerint tilos a spárga, gomba és a spenót is. Ennek okát szeretném megkérdezni, mivel úgy tudom a purintartalmuk nem túl magas.

      köszönettel Ica

      VálaszTörlés
    11. Kedves Doktornő!

      Fix mennyiségű purin mellé 1 l vizet iszom , akkor mondjuk 500 mmol/l a húgysav.
      2 l víz esetén 250 mmol/l lesz?
      A magas húgysavszint csökkentése megoldható pusztán több folyadék bevitellel?
      Vagy több folyadék mellett még a vérben magas lesz a plakk-képződés?

      Köszönöm
      Béla


      VálaszTörlés
    12. Kedves Doktornő!

      A 13 éves fiamat a nagylábujján megjelent duzzanat esztétikailag zavarta, ezért megmutattuk a háziorvosnak, aki a biztonság kedvéért csináltatott egy vérvizsgálatot. Az eredmény húgysav emelkedést mutatott - 474 umol/l - .Két hónapos purin diéta után ( sertés és marhahús elhagyása, hüvelyesek mellőzése ) az ismételt véreredménye húgysavszintre - 510 umol/l - .A háziorvos szerint ez még nem vészes, aggodalomra nincs ok, mivel a többi érték normális. További vizsgálatot javasolt gyermek bőrgyógyász segítségével, aki megvizsgálná a duzzanatot. A fiamnak semmilyen más tünete nincs, sem fájdalom, sem égő érzés, sem viszketés. Ön mit tanácsolna?

      Várom válaszát.

      Köszönettel: egy aggódó anya.

      VálaszTörlés
    13. Tisztelt Doktornő!
      390-es húgysav érték után nagyon drasztikus purin diétába kezdtem. Mondhatom, 0-ra vittem le a purin fogyasztásomat. 3 hónap alatt fogytam 10 kg. Az újbóli lelet eredmény szerint 404-re ment fel a purinom. Ez hogyan lehetséges?
      Üdvözlettel:
      Molnár Jolán

      VálaszTörlés
      Válaszok
      1. Tisztelt Doktornő!
        Millurit 300 mg-os hugysavszint csökkentő gyógyszer hatékonyan és hamar levitte 610-es hugysavszintemet 310-re.Mivel ez bőven a határ alatt van, felezhetném e a tablettát, igyekezve főleg a fő étkezések (vétkezések)után beszedve,vagy mindig u.abban az időben vegyem be?Vérnyomáscsökkentőmben van vizelethajtó is (Co-Irabel)mert ezt hatékonyabbnak gondoltuk.(59 éves sportos férfi vagyok)
        Előre is köszönöm válaszát.
        Üdvözlettel L.László

        Törlés
    14. A citromlével és almaecettel lehet csökkenteni természetes úton a vérben a purint.

      VálaszTörlés
    15. Kedves doktornő!
      Tudom hogy a hurka és kolbász teljes mértékben kerülendő,de ha megfőzzük a kolbászt?? Akkor is ellenjavallott a fogyasztása

      VálaszTörlés