2012. április 26., csütörtök

Zöldség, zöldség, zöldség...



A zöldségek jótékony hatása vitathatatlan: csökkentik a szív-érrendszeri betegségek ( szívinfarktus, agyi infarktus, érelmeszesedés), egyes daganatok előfordulását, magas rosttartalmuk révén a bélműködésre kedvezően hatnak, fontos vitamin- és ásványianyagforrás, antioxidánsok.... és a sor még sokáig folytatható.
Naponta 5 alkalommal, kb 600-800 g zöldség és gyümölcs fogyasztása ajánlott.

Első látásra ez talán egy kicsit soknak tűnik, de ez nem ( csak) nyers sárgarépa rágcsálását jelenti. Próbáljunk minél többször egy kis zöldségeket az ételeinkbe csempészni.

  • Szendvicset soha ne együnk egy-két szelet uborka, paprika, paradicsom nélkül!
  • Ha rizst eszünk köretnek, mindig zöldséges rizsként fogyasszuk, ne önmagában! Persze a legjobb, ha a főételt párolt/sült/grillezett zöldséggel kísérjük !
  • Készítsünk az ebédhez friss zöldségekből ecetes salátát (paradicsom, uborka, káposzta...) ne a boltban kapható savanyúsággal együk!
  • Vacsorára hetente legalább egyszer legyen saláta (is) !
  • Fogyasszunk rendszeresen főzelékeket!
  • Reszeljünk sárgarépát, cukkinit a darálthúshoz, amikor a fasírtot készítjük! Egy kicsit lágyabb, könnyebb lesz, ráadásul valamivel kevesebb energiát is tartalmaz. Bátran próbáljuk ki rakottak sütésénél is!

  • A különböző zöldségfélék eltérő mennyiségben tartalmazzák a szervezetünk számára fontos vitaminokat, ásványianyagokat, antioxidánsokat. Változatos fogyasztásukkal biztosíthatjuk ezek megfelelő mértékű és összetételű bevitelét.

    A gyakrabban fogyasztott zöldségek és a bennük található legfontosabb elemek néhány példája:

    Paradicsom:(18 kcal/100g)magas antioxidáns tartalma miatt a vastagbél-, prosztata-, mell-, tüdő- és hasnyálmirigy daganatok megelőzésében van jelentős szerepe
    flavonoidjainak köszönhetően a szemet védi az időskori degenerációtól

    Paprika(31 kcal/100g)A és C vitamin forrás

    Uborka:(15 kcal/100g) sok antioxidáns és K vitamint tartalmaz, mely a véralvadási folyamatokhoz szükséges

    Sárgarépa: (41 kcal/100g)fontos A vitamin és antioxidáns forrás

    Zöldborsó:(81kcal/100g)sok A, C és K vitamint tartalmaz, rendszeres fogyasztása a koleszterin szintet csökkenti

    Zöldbab:(31kcal/100g)magas a vas, folsav, élelmi rost tartalma

    Cukkini:(17 kcal/100g)sok folsavat, A és C vitamint tartalmaz

    Brokkoli:(34 kcal/100g) nagy mennyiségben tartalmaz C és A vitamint, fólsavat, és ún. fitonutrienseket, melyek különösen a mell-, prosztata- és emésztőrendszeri daganatok kialakulásának kockázatát csökkentik.

    Karfiol:(26kcal/100g) B és C vitamin tartalma magas, és a brokkolihoz hasonlóan sok fitonutrienst tartalmaz, így a karfiol fogyasztása is az előzőekben említett tumoros betegségek előfordulását csökkenti


    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése